Hamilelik Sırasında Vücudunuz İçin Nasıl Bakım Yapılır?

Hamile olmak, sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmenin her zamankinden daha önemli olduğu anlamına gelir. Kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için hangi adımları atabileceğinizi anlamak çok önemlidir.

Doğum öncesi bakım, sorunsuz bir hamilelik sağlayan hayati faktörlerden biridir. İlk kontrol, hamileliğinizin ilk 6 ila 8 haftasında, adet döneminizin yaklaşık 2 ila 4 hafta geciktiği dönemde yapılmalıdır. Nispeten sağlıklı olan ve komplike edici risk faktörleri olmayan kadınlar için, muhtemelen hamileliğin 28. haftasına kadar her 4 haftada bir ve ardından 36. haftaya kadar her 2 haftada bir sağlık uzmanınızı göreceksiniz. Bundan sonra, doğumu teşvik ederek veya başka bir şekilde doğum yapana kadar her hafta bir randevunuz olacak.

Beslenme

Doğru beslenme, mutlu bir hamilelik geçirmenin en iyi yollarından biridir. İki kişilik yediğiniz için, sağlıklı besinler tüketmek ve bebeğiniz gelişirken ona zarar verebilecek şeylerden uzak durmak iki kat önemlidir. Hamileyken, diyet yapmak ve kalorileri azaltmak iyi bir şey değildir – özellikle hamileliğiniz ilerledikçe, sizin ve bebeğinizin uygun şekilde beslenmesini sağlamak için günde yaklaşık 300 kalori daha almanız gerekecektir. Bununla birlikte, kalori alımı kadından kadına değişebilir. Zayıf kadınlar ve ikizleri taşıyan kadınlar için fazladan 300 kalori tüketmeniz gerekebilir. Veya şu anda çok kiloluysanız daha azına ihtiyacınız olabilir. Ne olursa olsun, sizin için en iyisinin ne olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınızla görüşmeniz gerekecek.

Tabii ki, saf kalori tüketimi tek hedef değildir – yediklerinizin besleyici olarak sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekir. Besleyici gıdalar, bebeğin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunan temel vitamin ve mineralleri içerir.

Sağlıklı bir diyet, hamilelik sırasında vücudunuza bakmak için temel olsa da, sağlıklı yaşamı günlük yaşamınıza entegre etmek aslında oldukça basittir. Temel beslenme kurallarına uyarak dengeli bir diyet sürdürün. Yağsız etler, meyveler, sebzeler, tam tahıllı ekmekler ve az yağlı süt ürünleri, sağlığın korunması için gereklidir.

Gerçek, sağlıklı yiyecekler vücudunuza çok ihtiyaç duyulan besinleri sağlayacaktır. Aynı zamanda, hamilelik sırasında bazı temel besinlere normalden daha yüksek miktarlarda ihtiyaç duyulur. Örneğin, hamile bir kadının diyetinde kalsiyum, demir ve folik asit özellikle önemlidir. Doktorunuz vitamin takviyeleri yazsa da, vücudunuzun beslenmesinin çoğunu sağlamak için diyetinizin yine de besleyici gıdalar içermesi gerekir.

Normal olarak, kadınların günde 1.000 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır, ancak hamilelik sırasında kemiklerinizdeki kalsiyum kaybını karşılamak için kalsiyum tüketimi artmalıdır. Süt, peynir ve yoğurt gibi az yağlı süt ürünleri de dahil olmak üzere çok çeşitli gıda ürünlerinden kalsiyum alabilirsiniz; kalsiyum ile güçlendirilmiş portakal suyu, soya sütü ve tahıllar; ıspanak, lahana ve brokoli gibi koyu yeşil sebzeler; yanı sıra tofu, kuru fasulye ve badem.

Hamile bir kadının günde 27 ila 30 mg demire ihtiyacı vardır çünkü demir vücut tarafından kırmızı kan hücrelerinin vücutta oksijen taşımasına yardımcı olan hemoglobin yapmak için kullanılır. Demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin yok olmasına yol açar, yani vücudun dokuları ve organları yeterince oksijen almaz. Uçakta bir bebekle kadınların demir alımlarına ekstra dikkat etmesi gerekir.

Demir hem bitki hem de hayvansal maddede bulunur, ancak vücut onu et kaynaklarından daha kolay emer. İyi miktarda demir içeren bazı yiyecekler şunlardır: kırmızı et, koyu renkli kümes hayvanları, somon balığı, yumurta, tofu, zenginleştirilmiş tahıllar, kuru fasulye ve bezelye, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, çörek otu pekmezi ve demirle güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar.

Birçok kişi folatın (folik asit) hamile bir kadın için ne kadar önemli olduğunu zaten duymuştur. Hamileler veya hamile kalmayı planlayanlar için her gün 0,4 miligram folik asit alınması önerilir. Birçok kadın, yiyeceklerden aldıkları folik asit alımına ek olarak diyetlerini vitaminlerle tamamlamayı tercih eder.

Gebeliğin 1 ay öncesinde ve ilk 3 ayında folik asit tüketmenin nöral tüp defekti riskini %70 oranında azalttığı tespit edilmiştir, bu nedenle bu kadar kritik kabul edilmektedir. Nöral tüp, hamileliğin ilk 28 gününde, yani genellikle kadın hamile olduğunun farkına bile varmadan önce oluşur ve sonunda bebeğin beynine ve omuriliğine dönüşür. Yeterli beslenme eksikliği, özellikle folik asit eksikliği, spina bifida gibi bir nöral tüp defekti ile sonuçlanabilir.

Hamileyken sağlıklı kalmak için bol sıvı tüketmek de önemlidir. Hamilelik sırasında kan hacminiz artar, bu nedenle bol su içmek dehidrasyon ve kabızlığı önlemenin en iyi yoludur.

Egzersiz, tüm hamilelik boyunca harika hissetmenin harika bir yoludur. Hamile kaldıktan sonra fiziksel aktiviteyi durdurmak için hiçbir neden yoktur; Aslında, beslenme yönergeleri, orta hızda çalışmak için her gün 30 dakika veya daha fazla zaman ayırmanızı önerir.

Hamilelik sırasında düzenli egzersiz aşırı kilo alımını önler, sırt ağrısı, şişlik ve kabızlık gibi sorunları azaltır, uykuyu iyileştirir, enerjiyi artırır, olumlu bir tutum geliştirir, vücudunuzu doğuma hazırlar ve doğum sonrası iyileşme süresini kısaltır.

Uygun uyku, hamilelik sırasında sağlık ve konforun korunmasında başka bir faktördür. Hamilelik bedelini ödeyebilir ve uzun bir günün ardından kendinizi normalden daha yorgun hissedeceksiniz. Bebek büyüdükçe uyumak daha zor olacaktır, ancak elinizden geldiğince uyumaya çalışın – nasıl hissettiğiniz konusunda harikalar yaratacaktır!

Doğum yapmaya hazır olduğunuzda ve doğum sancısını başlatmayı düşündüğünüzde, tüm avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurmanız akıllıca olacaktır. Gerçekten de, birçok yetkili doğum eylemi başlatılmadan önce bilgilendirilmiş onam vermenizi tavsiye etmektedir. Tabii ki, doğumun indüksiyonu düşünüldüğünde bebek, özellikle de bebeğin doğumdan sonra nefes alma yeteneği önemli bir husustur.

Sağlıklı bir diyetin ardından, yeterince uyumak, egzersiz yapmak ve bol miktarda sıvı içmek hamilelik sırasında genel sağlığınız için önemlidir. Hamileliğiniz boyunca besleyici yiyecekler yemeye ve olumlu bir tutum sergilemeye çalışırsanız, iyi anlar kesinlikle zor anları gölgede bırakacaktır.