İlk Hamilelikte Kürtaj Yaptırma

İlk gebelikte kürtaj zararlı mıdır?
Daha evvelki yazılarımızda kürtaj hususu ile ilgili kaygı taşıyan şahıslar için kürtaj korkusu ile ilgili bir içerik paylaşmıştık. Kürtaj doğum denetim tekniği olarak kullanılmaması gereken, fakat başka cerrahi operasyonlar kadar naturel olan bir tıbbi yöntemdir. Kürtaj olmak hususu ile ilgili kaygıları olan kadınların muayene sırasındaki soruları ve internet aramalarına istinaden ilk gebelikte kürtaj yaptırmanın zararlı olduğu gibi hatalı bir itikat taşıdıklarını görülmektedir. Kürtaj yapılması için hamileliğin ilk yahut nihai olması mühim değildir. İlk hamilelikte kürtaj zararlıdır gibi bir vaziyet söz hususu değildir. Güvenli ve etkin bir kürtaj için işin ehli hekim kadrosuna sahip kürtaj yapan hastaneler tercih edilmelidir. Kürtaj sağlıklı hastahane ortamında yetkin hekimler yönünden yapılması gereken cerrahi bir operasyondur. Gizlilik endişesi taşıyan kadınlar yönünden hastaneler yerine yetkisiz kişileri tercih etme hali maalesef söz hususu olabilmektedir.

Kürtaj genellikle ilk gebeliklerde uygulanmaktadır. Çünkü başı tabi olmayan, bekar kızlar doğum denetim yöntemleri ile ilgili genellikle çok bilgi sahibi değildir. Bu sebeple de istemeden gebe kalmaktadır ve kürtaj olmak mecburiyetinde kalırlar.

İlk gebelikte kürtaj birtakım açılardan risklidir. Örneğin bekar bir genç kız gebelik belrtilerini vs. bilmediği için hamileliği kendisine konduramaz. Adet gecikmesini gerilim vs e bağlar ve doktora gitmeyi geciktirir. Kadın doğum hekimine dahi gitmekten çekindiği için gebe olduğunu anlayamaz.

Gebelik teşhisi konduğunda gebelik haftası kürtaj için kanuni sınırı geçebilir. Kürtaj kanuni sınırı aşılmamış olsa dahi daha büyük gebelik haftalarında gebelik teşhisi konulur ve büyük gebelik haftasında kürtaj yapılmak mecburiyetinde kalabilir. Gebelik haftası arttıkça dahi kürtajın riski artar.

İlk Gebelikte Kürtaj Olmanın Zararları
Kürtaj riskleri umumi olarak 5 anne başlıkta özetlenebilir.

Kanama
Enfeksiyon
Rahim delinmesi
Başarısız kürtaj
Rahimde parça kalması
Asherman belirtisi (Rahimde yapışıklık olması)

İlk gebelikte kürtajın riski başka kürtajlarla kabaca aynıdır. Ancak doğum yapmamış bir bayanın döl yatağı ağzı kapalı olur. Rahim ağzı buji denilen hususi aletlerle açılmaya çalışılır. Rahim ağzının genişletilmesi esnasında bu dahi kürtajı güçleştirir. Kapalı olan döl yatağı ağzından geçmeye çalışılırken döl yatağı delinebilir.

Bu sebeple ilk gebelik kürtajındaki bu tehlikeyi kısmak için kürtaj ultrason ile birlikte görerek yapılmalıdır. Ultrasona karşın döl yatağı ağzından geçilemiyorsa rahmin delinmesi tehlikesini ortadan kaldırmak için daha çok zorlamadan işleme son verilmelidir. Rahim ağzını açıcı ilaç kullandıktan sonra kürtaj yineleme denemelidir. Bu şekilde ilk gebelik kürtajının riski ortadan kaldırılabilir.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalma Riski
Kürtajdan sonra gebe kalma derhal olmamalıdır. Kürtaj ardından rahimin toparlanması için 2-3 ay gebe kalmamak lazım olur. Çünkü kürtaj ardından derhal gebe kalanlar düşük riski ve er doğum riski yönünden risk altındadırlar.

Vakumlu Kürtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
Korunulmazsa vakumlu kürtajdan derhal sonra gebe kalınabilir. Ancak kürtaj ardından 2-3 ay gebe kalmamak lazım olur. Hemen gebe kalanların gebeliği daha riskli olabileceği için vakumla kürtajdan sonra 2-3 ay gebelikten korunmak lazım olur.

Bu sebeple vakumlu kürtaj olanlar derhal gebe kalamayacağını düşünmesinler. Kendilerine elverişli doğum denetim yöntemini hekimleri ile konuşup korunsunlar.

Kürtaj Kaç Defadan Sonra Tehlikelidir?
1 kere kürtaj olmakla 2-3 kere kürtaj olmanın riskleri tıpkı değildir. Her cerrahi prosedür gibi kürtajın dahi birtakım riskleri vardır. Bu tehlikeler başka ameliyatlardan daha düşük olsa dahi her bir kürtaj esnasında bu tehlikeler yineleme gündeme gelir. Kürtaj adedi arttıkça dahi tehlikeler artar.

Çok sık kürtaj olmanın en mühim tehlikesi asherman belirtisi denilen döl yatağı içerisinde yapışıklık olması durumudur. Asherman belirtisi kürtaj ardından döl yatağı duvarının zedelenmesine tabi olarak adet görememe, kanama miktarının azalması yahut gebe kalamama (kısırlık) bulguları ile kendini gösteren bir problemdir.

Asherman belirtisi günümüzde daha düşük görülmektedir. Çünkü bundan sonra kürtaj vakumla uygulanmaktadır. Vakumla kürtaj geçmişte sarfedilen metal aletlere göre rahime daha düşük zarar verir. Ancak her ne kadar vakum kullanılsa dahi her bir kürtajda döl yatağı duvarı kazındığı için, döl yatağı duvarı zarar görebilir.

Bu sebeple aniden çok kürtaj olmak asherman belirtisi (döl yatağı içine yapışıklık olması) yönünden risk oluşturur. Çok kere kürtaj olan bir bayanın kürtajı esnasında hekim döl yatağı içerisinde yapışıklık olmaması için döl yatağı duvarını ekstrem kazıma hareketinden kaçınmalıdır.

İlk Hamilelikte Kürtaj Yaptırma