İstanbul Ağrısız Kürtaj Yaptırma
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, döl yatağı içindeki gebeliğin türlü yöntemler kullanılarak sonlandırılması, boşaltılması yahut alınması işlemidir. Kürtaj tekniği uygulanarak, döl yatağı içindeki cenin yahut fetüs tıbbi müdahale vasıtasıyla tahliye edilmekte ve bu şekilde hamilelik sonlandırılmaktadır.
Kürtaj prosedürü, düşük ardından döl yatağı içindeki kalıntıların temizlenmesi hedefiyle dahi uygulanabilmektedir. Hatta birtakım karışık regl kanamaları hallerinde, döl yatağı duvarından biyopsi alınması prosedürü de kürtaj başlığı adı altında gerçekleştirilmektedir. Aşırı ve karışık regl kanamalarında yapılan kürtaj tekniği, teşhis hedefiyle gerçekleştirilirken, rahimdeki kalıntıların temizlenmesini sağladığından tedavi kalitesi de taşımaktadır. Bu veriler tarafında kürtajın, bayan sihhati için çok mühim olduğu sonucunu meydana koyabilmekte ve yaşanan teknolojik ilerlemelerle beraber bu işlemin ağrısız ve basit bir durum aldığını söyleyebilmekteyiz. Kürtaj prosedürü ağrısız ve basit bir durum almış olsa dahi, koşullarının konforlu duruma gelmesi bir kenara, hasta için başlı başına psikolojik bir travma yaratmaktadır. Bu açıdan yapılan kürtaj yöntemlerinde, operasyonun umumi anestezi altında yapılması tavsiye edilmektedir.
Kürtaj, 18 yaşından büyük her bayanın kendi rızası olması halinde gerçekleştirebileceği bir operasyondur. Evli olunması halinde şayet, kesinlikle eş imzası gereklidir. Kürtaj prosedürü, hasta ile hekim arasında hasta hakları kapsamında gizli tutulmakta ve üçüncü kişilere kesinle iletilmemektedir.
Kürtaj prosedürü, son adet tarihinden itibaren, 5. hamilelik haftasından 10. hamilelik haftasının sonuna kadar gerçekleştirilebilmektedir. Tıbbi bir zaruret olmadığı sürece, gebeliğin 10. haftasının bitiminden sonra kürtaj uygulanmamaktadır. Ayrıca hamilelik haftasının ufak olması, kürtaj işleminin taşıdığı riskleri de azaltmaktadır. Bu bakımdan, gebeliğin sonlandırılması kararının verilmesiyle, ertelemeden kürtaj uygulamasına başvurulması meydana gelebilecek riskleri azaltmaktadır.
Vakumlu Kürtaj Nedir?
Vakumlu kürtaj, karmen yahut karmen kanülü biçiminde de isimlendirilen, türlü kalınlığa sahip plastik kanüllerin döl yatağı içine yerleştirilmesi ve bu kanüller vasıtasıyla döl yatağı içine, ters basınç uygulanarak aspirasyon yapılmasıdır.
Vakumlu kürtaj yoluyla, kanüller kullanılarak, döl yatağı içindeki maddeler çekilmekte ve döl yatağı içi boşaltılabilmektedir. Kanül ismini sunduğumuz aletler, plastik şırınga ve ince plastik boru şeklindedir. Kanüller kullanılarak, plastik şırınga ve ince plastik boru biçiminde aletlerden meydana gelen bir sistem oluşturulmakta, böylelikle hamilelik vakum ile emilerek alınmaktadır. Kanüller, gebeliğin geldiği kademe ve boyutlarına göre türlü formlara sahip olabilmektedir. Kullanılan kanüller steril ve her biri tek kullanımlıktır.
Vakumlu kürtaj tekniği, kürtaj yöntemleri içerisinde en çok sarfedilen ve en ağrısız yöntemdir.
Önceden bu usul vakum yerine küret aletleri sayesinde gerçekleştirilmekteydi. Eskiden sarfedilen küretler, ufak çay kaşığı biçiminde uca sahip metal aletlerdi. Bu küretler sayesinde, döl yatağı içi emilerek değil, küret ucu ile kazınarak temizlenmekteydi. Ancak daha basit ve daha ağrısız bir usul olması bakımından, vakum tekniği yaygınlaşmış ve bu eski usul bundan sonra uygulanmamaya başlanmıştır.
Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?
Vakumlu kürtajın uygulanma aşamalarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
İlk aşamada, hekim kontrolünde jinekolojik muayene ve ultrasonografi uygulanmaktadır. Böylece, hekim ilk aşamada gebeliğin büyüklüğünü ultrason ile teşhis edebilmekte ve muayeneyi bu doğrultuda gerçekleştirip, uygulanacak kürtaj ile ilgili takdir yapabilmektedir.
Hasta umumi anestezi uygulanarak (yahut isteğe tabi olarak yerel anestezi de uygulanabilmektedir) uyutulmaktadır. Hasta uyuduktan sonra, vajinal spekulum yerleştirilmekte ve böylelikle döl yatağı ağzı görünür duruma getirilmektedir.
Vajinaya muayene aleti yerleştirildikten sonra, vakum tüpünün sığabilmesi hedefiyle döl yatağı ağzı genişletilmektedir. Rahim ağzı genişletme prosedürü gerçekleştirildikten sonra, rahme, ufak ve yumuşak plastik bir tüp yerleştirilmektedir.
Karmen enjektörü adı verilen, negatif basınç gerçekleştiren bir enjektöre monte edilen plastik kanüller döl yatağı ağzından geçirilmekte ve böylelikle döl yatağı boşluğuna ulaşılmaktadır.
Kanül yerleştirildikten sonra, vakum yaratan hususi enjektöre bağlanmakta ve şırınga vasıtasıyla döl yatağı içerisinde negatif basınç oluşması sağlanarak döl yatağı içi temizlenmektedir. İşlemin bu alanı aşağı yukarı olarak 5-6 dakika sürmektedir.
Duruma göre 5- 10 dakika sürebilecek olan döl yatağı içi temizleme prosedürü ardından, spekulum çıkarılmakta ve hastaya umumi anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılmaktadır.
Hastanın uyanması 5- 10 dakika sürebilmekte, yerel anestezi uygulanmışsa hasta, 5 dakika dinlendikten sonra ayağa kalkabilmektedir.
Ultrason ile döl yatağı içi yineleme denetim edilerek, döl yatağı içindeki temizleme işleminin kusursuz şekilde uygulanıp uygulanmadığı denetim edilmektedir.
Hasta kürtaj prosedürü ardından, 10-20 dakika dinlenerek günlük yaşamına dönebilmektedir. İşlem ardından hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama söz hususu olabilmektedir. Vakumlu kürtaj prosedürü, hamilelik ne kadar büyükse o kadar vakit almaktadır.
Vakumlu Kürtaj Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Vakumlu kürtaj ardından, 3-5 gün süren hafif sızı ve ara sıra 1-2 gün, ara sıra 1 hafta süren az miktarda kanama normal bir iyileşme sürecine işaret etmektedir. Ancak, ekstrem kanama ve sızı hallerinde derhal doktora başvurulması gereklidir.
Vakumlu kürtajın yapıldığı gün duş alınabilmektedir. Kürtaj ardından kanamalar için tampon değil, ped kullanılması tavsiye edilmektedir. Vakumlu kürtaj ardından; ateş yüksekliği, ağrıkesici ile geçmeyen sızı yahut kramplar, ekstrem kanamalar, kötü kokulu akıntılar söz hususu olduğunda doktora müracat edilmelidir.