İzmir’de Kürtaj Yaptırma
Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Kürtaj hastanın rızası ile yapılan bir prosedürdür. Zorla yahut hasta rızası olmadan kürtaj prosedürü yapılmamaktadır. Hasta 18 yaşından büyük ve bekar eğer, kendi rızası ile kürtaj olur. Fakat bayan başı bağlı eğer, eşinin imzası olmadan kürtaj prosedürü başlatılamamaktadır. 18 yaşından ufak olanların eğer kürtaj olması kanuni değildir. Bunun için ailenin imzası gereklidir.
Kürtaj prosedürü, tamamıyla gizlidir. Üçüncü şahıslara bu prosedür ile ilgili bilgi verilmemektedir. Kürtaj olmak için bayan bekar eğer tasdik belgesi imzalaması, başı bağlı eğer eşinin de tasdik belgesi imzalaması gereklidir. Kürtaj prosedürü için kan grubu kesinlikle bilinmelidir. Şayet negatif kan grubu söz hususu eğer, muhtemel bir olumsuzlukta kan alınması gereken ve kan ahengi olan birinin de operasyon sırasında bulunması lazım olur. Kan uyuşmazlığı halinde kürtajı takip eden 72 saat içerisinde “uyuşmazlık iğnesi olarak söylem edilen Anti-D kürtaj olan şahsa yapılır.
Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj ilk evvela jinekolojik muayene ve ultrasonografi prosedürü ile başlar. Ardından dahi şahıs idrarını yapar ve mesanesi boşalmış olur. Ardından iç çamaşırlarını çıkartarak muayene masasına geçer. Jinekolojik muayene masasında lithotomi pozisyonunda durur. Bu pozisyonda bacakları hususi bölümlere yerleştirir ve işleme bu yolla müsaade verilmiş olur. Uzman, bu aşamada hamileliğin halini ultrason ile değerlendirilir ve kürtaj için bir kanıya varır. Kürtaja karar vermeden evvela yalnızca pozitif olan hamilelik testine bakılmaz. Ultrason ile hamileliğin mevcudiyetini ve döl yatağı içerisine yerleştiği alan kesinleştirilir. Gebeliğin tarihi, son adet tarihine göre belirlenir. Şayet hamilelik haftası 10 haftayı geçmiş eğer kanuni olarak kürtaj yapılmasına müsaade verilmez.
Kürtaj umumi anestezi yahut yerel anestezi ile uygulanabilmektedir. Lokal anestezi tercih edilmiş eğer, döl yatağı ağzının iki yönüne dahi ilaç verilir. Bu anestezi ağrının sızı duymaması içindir. Bu aşamada hasta azıcık ıstırap duyabilir. Bu sebeple çoğunlukla umumi anestezi tercih edilmektedir. Bu şekilde hasta rastgele bir şey hissetmez ve prosedür kaynaklı yaşanabilecek komplikasyonlar en üye indirilir.
Şayet umumi anestezi uygulanacak eğer hastaya ince bir katater ile damar yolunun açılması için prosedür yapılır. Anestezi eksperi, verilecek olan ilacın dozajını ayarlar. Hasta kısa sürede uykuya dalar.
Hasta uyutulduktan sonra vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Spekulum ile döl yatağı ağzı daha net bir şekilde izlenebilir. Bu aşamada vajina ve döl yatağı ağzı antiseptik solüsyonlarla sıhhatli bir duruma getirilir. Bu sayede enfeksiyon riski en üye indirilir. Lokal anestezi uygulanacak eğer bu aşamada yerel anesteziz yapılır ve döl yatağı ağzının her iki yanına yerel ilaçlar enjekte edilir. Bu aşamadan sonra eğer döl yatağı ağzının iki tarafı dahi tek dişili biçiminde söylem edilen bir cihaz ile tutulur. Bu aplikasyon yerel anestezi yapılan şahıslara rahatsızlık verebilir. Ardından tek dişli çekilerek rahimin düz bir duruma gelmesi sağlanır. Bu sayede kürtaj daha rahat bir şekilde uygulanabilir.
Rahmi düzleştirme işleminden sonra eğer buji biçiminde söylem edilen vasıta yardımı ile döl yatağı ağzı genişletilir. Bujiler çaplarının milimetre cinsinden büyüklüğüne göre numaralandırılır. Uygulama daha evvela doğum yapmış bayanlarda daha basittir. Hamile olan bireylerin çoğunlukla döl yatağı ağzı 6-7 milimetre dilatedir. Bu sebeple de genişletme işlemine birtakım vakitlerde lüzum duyulabilir.
Dilatasyon işleminden sonra eğer negatif basınca alan veren bir enjektöre monte edilen plastik kanüller döl yatağı ağzından geçirilir. Bu sayede döl yatağı boşluğuna ulaşılır. Bu kanüller yumuşak ve esnektir. Kanül uygulandıktan sonra vakum yaratan hususi enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılır. Bu sayede negatif basınç oluşturulur. Ardından şırınga ileri geri hareket ettirilir ve döl yatağı içi temizlenir.
Bu aplikasyon yerel anestezi de azıcık daha zor olmaktadır. Hasta rahatsızlık duyabilir. Rahim içi temizlenene kadar bu prosedür sürdürülür. Geçmiş vakitlerde bu prosedür vakum yerine keskin küretler ile döl yatağı içi boşluğu temizlenerek uygulanmaktaydı. Eskiden sarfedilen bu küretler günümüzde kullanılmaktadır. Bu prosedür döl yatağı delinmesi yahut döl yatağı iç zarının yapışmasına yol açmaktaydı. Bu usul, kısırlık riskinin de yüksek olduğu bir yöntemdi. Günümüzde kürtaj prosedürü daha güvenilen ve daha sıhhatli uygulanmaktadır. 10 haftalıktan ufak hamileliklerin sonlandırılması, bahsetmiş olduğumuz yöntemle uygulanmaktadır. Şayet hamilelik 10 haftadan büyük eğer ve heyet kararı ile gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş eğer bu prosedür daha büyük kanülleri vekum enjektörü yerine vakum cihazlarına bağlayarak yapılır. Bundan ötürü dahi 10 haftadan büyük gebeliklerin kürtajı risklidir.