Kürtaj Genital Bölgeye Zarar Verir mi?
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, döl yatağı tahliyesi manasına gelen bir cerrahi prosedürdür. Gebeliğin sonlandırılması, döl yatağı için polipler, miyomlar, teşhis konulamayan lezyonlar için yapılır. Kürtaj yöntemleri geçmişten bu yana farklılık göstermiş ve günümüzde zararı yok denecek kadar az olan vakumlu kürtaj tekniği uygulanmaktadır.
Kürtaj Genital bölgeye zarar verir mi: Vakumlu kürtaj tekniği Genital bölgeye zarar vermez. Ancak kürtaj sonrasında ortaya çıkabilecek değişik yan etkiler vardır. Kürtaj, döl yatağı içine yerleştirilen plastik yahut metal aletlerle rahmin temizlenmesi biçiminde uygulanan bir prosedürdür.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj, döl yatağı içinde ortaya gelen sıhhat problemleri için ve gebeliğin sonlandırılması için uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Gebeliğin sonlandırılması için kürtaj, 5-7 haftalık gebeliklerde yapılmaktadır.
Kürtaj jinekolojik masa üstünde steril örtü ile yapılır. Öncelikle vajina, çözelti kullanılarak temizlenir. Daha sonra vajina içinde spekulum aleti yerleştirilir.
Rahim ağzının sabitlenmesi için tenekulum adı verilen cihaz kullanılır.
Rahim ağzı, metal yahut plastik değişik kalınlıkta aletlerle açılır.
Rahim ağzından plastik kanüller rahme ilerletilir ve ileri-geri hareketler yaparak döl yatağı içi temizlenir.
Bu prosedür sırasında enjektörle negatif basınç yapılır. Son olarak kanül çekilir, döl yatağı içi denetim edilir ve spekulum çıkarılır.
Kürtaj sonrasında hasta 1-2 saat denetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir.
Kürtaj Zararları Nelerdir?
Geçmişte kürtaj yapılması için kazıma tekniği kullanılmaktaydı. Bu usul döl yatağı zarı delinmesi, yapışıklık gibi sıhhat problemlerine niçin olmaktadır. Ancak günümüzde sarfedilen vakumlu kürtaj tekniği, rahimde rastgele bir sıhhat problemi ortaya gelmesine niçin olmamaktadır.
Kürtaj Genital bölgeye zarar verir mi: Kürtaj Genital bölgeye hasar yaratan bir usul değildir. Ancak kürtaj sonrasında kadınların dikkat etmesi gereken mühim noktalar vardır. Kürtaj sonrasında ara kanamalar ve lekelenmeler ortaya gelir.
Kürtaj sonrasında döl yatağı akılsız olduğu için enfeksiyon riski yüksektir. Bu sebeple kadınların hijyene dikkat etmesi lazım olur. Kürtaj sonrasında ilk hafta içinde seksüel temasa girmek enfeksiyon tehlikesini artırmaktadır.
Kürtaj sonrasında dikkat edilmesi durumunda etkileri 1-2 hafta içinde geçmektedir. Vakumlu kürtaj yönteminin sıhhat problemi ortaya gelmesine niçin olacak bir zararı söz hususu değildir. Aynı vakitte kürtaj olmak gebe kalmaya mani değildir.
Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Kürtaj Genital bölgeye zarar verir mi: Vakumlu kürtaj operasyonu Genital bölgeye hasar yaratan bir prosedür değildir. Kürtaj yapılması sonrasında bayanlarda 1-2 hafta kadar kanama ve lekelenme görülmesi normaldir. Bu etkiler 2 hafta içinde geçmektedir.
Kürtaj sonrasında döl yatağı akılsız olduğu için enfeksiyon riski yüksektir. Enfeksiyon olmaması için kadınların operasyondan sonra hijyene dikkat etmesi önemlidir. Kürtaj olan kadınların 1 hafta içinde seksüel temasa girmemesi lazım olur.
Kürtaj, önemli yan etkileri olan bir müdahale değildir. Kürtaj sırasında yahut sonrasında rastgele bir sıhhat problemi görülmez. Enfeksiyon riski olan işlemden sonra enfeksiyon olmaması için 1-2 hafta hijyene dikkat edilmesi lazım olur.
Kürtaj Hamileliğe Engel Olur Mu?
Kürtaj Genital bölgeye zarar verir mi: Kürtaj yaptırmak Genital bölgeye zarar vermez. Günümüzde sarfedilen vakumlu kürtaj tekniği sıhhat problemini en üye indiren yöntemlerden bir tanesidir. Kürtaj yaptırdıktan sonra enfeksiyon olmaması için dikkat etmeniz durumunda rastgele bir sıhhat problemi ortaya gelmez.
Kürtaj yaptırmak bilinenin tersine gebe kalmaya mani bir prosedür değildir. Operasyon yaptıran kadınların 1 hafta sonrasında seksüel temasa girmesi tavsiye edilir. Kürtajdan sonra ilk yumurtlama devresi 20 gün içinde gerçekleşir.
Yumurtla döneminde korunmadan temasa giren kadınlar ilk yumurtlama döneminde halime kalabilir. Kürtajdan sonra ilk adet 4 hafta sonrasında görülür. Çok çok kürtaj yaptırmak değişik sıhhat problemlerine niçin olabileceği gibi gebe kalınmasına dahi engel olabilir.