Kürtaj Nedir?
Kürtaj Nedir?
Kürtaj yahut daha doğru tabirle küretaj umumi anlamda döl yatağı içi istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi manasına gelmektedir.
Tıbbi literatürde hamilelik sonlandırma, hamilelik terminasyonu veya dilatasyon-küretaj olarakta geçer. Halk arasında küretaj (kürtaj) kürtaş, kurtaş, kortaj veya çocuk aldırma gibi tabirlerle söylem edilir.
Küretaj gerçekte bir anlamda bütün döl yatağı içinin temizlenmesidir. Mesela gebe olmayıp uzamış, olağandışı adet kanamaları ile başvuran hastalarda dahi hem teşhis hem tedavi hedefiyle küretaj tekniği kullanılmaktadır.
Kürtaj Tarihçesi
Ankara Kürtaj çocuk aldırma manasında kullanıldığında yalnızca tıbbi bir prosedür olmaktan menfaat, sosyal, ahlaki, psikolojik ve dini bir ton bileşeni içerisinde barındırır.
Dünyanın her yerinde senelerdir kunuşulan ve yasalar ile sınırları belli bir uygulamadır, tabiri elverişli şayet haktır.
Kürtaj dünyada çok değişik kısıtlamalarla müsaade verilen veya yasaklanan bir prosedür. Kürtajın gebeliğin kaçıncı haftasına kadar gerçekleşebileceği konusu ile ilgili dahi ülkeler arasında değişiklikler bulunmaktadır. Ancak etkileyici bir data var ki kürtajı kısıtlayan ve kısıtlamayan ülkelerdeki kürtaj oranları birbirine çok yakın.
Bu halde kürtajın yasaklandığı ülkelerde prosedür yasa dışı ve güvenilir olmayan yerlerde yapıldığını gösteriyor.
Dünyada 73 ülkede kürtaj serbest iken 68 ülkede yasak Türkiye Cumhuriyetinde kürtaj gebeliğin 10. haftasında kadar yasaldır.
Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?
Rahim içindeki ceninin türlü yollarla alınması işlemine kürtaj adı verilir. Kürtaj istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için uygulanacağı gibi, dilenen fakat sıhhat olduğu teşhis edile gebeliğin sonlandırılması içerisinde yapılır.
Bebeğin kalp atımının durması, gebelikte mahzurlu ilaç tüketimi yahut yüksek doz radyasyon maruziyeti gibi hallerde, boş hamilelik gibi embriyo oluşumunun hiç görülmediği hallerde veya gebeliğin devamının annenin hayatını tehlikeye atacağı hallerde dahi kürtaj gerekliği doğar.
Çocuk aldırma haricinde kürtaj prosedürü döl yatağı kalınlaşması olan bayanlarda, döl yatağı kanseri tanısı koymak için biyopsi yapılması gerektiğinde ve olağandışı vajinal kanama ile gelen hastalarda kanamayı durdurmak ve doku tanısı elde etmek içerisinde yapılır.
Yasal Kürtaj Haftası
Gebelik tahliyesi hedefi ile uygulanan kürtajlarda kanuni hudut son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır.
10. haftanın üstünde isteğe tabi hamilelik sonlandırma ülkemizde kanuni değildir. Ancak bebekte saptanmış ağır bir maluliyet varlığında veya gebeliğin devamının annenin hayatını tehlikeye atacağı hallerde sıhhat kurulu kararı ile hamilelik sonlandırılır. 10. haftanın üstünde kürtaj yapılırsa buna yasa dışı kürtaj adı verilir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj operasyonu eskiden küret adı verilen sert metal aletlerle yapılırdır. Bu aletlerle döl yatağı içi kazınırdı, esasen kürtaj sözcüğünün manası kazımak demektir. Ancak bu yöntemle döl yatağı ekstrem kazınmaya tabi iç duvarda zedelenme, yapışma riski ve rahimin delinme riski daha yüksek olduğu için bugünlerde kullanılmamaktadır.
Vakumlu Kürtaj
Günümüzde kürtaj daha çok vakum aspirasyon tekniği kullanılarak uygulanmaktadır. Bu teknik küret yöntemine göre çok daha düşük zarar verici bir yöntemdir.
Vakum aspirasyonla kürtaj tekniğinde, tek kullanımlık steril kanüller ile döl yatağı ağzından döl yatağı içine girilir ve negatif basınç gerçekleştiren karmen adı verilen şırınga ile hamilelik materyali çekilir. Bu prosedür içerde doku kalmadığından güvenilir olunana kadar, ultrason ile beraber tekrarlanır ve aşağı yukarı 5-6 dakika sürer.
Kürtaj Fiyatları
Kürtaj bedel belirlenmesi her kliniğin ve doktorun kendi verdiği karar tarafında meydana gelir. Burada sarfedilen malzemelerin tek kullanımlık olup olmaması, işlemin steril bir ortamda yapılıp yapılmadığı ve hekiminbu konudaki tecrübesi ve yeterliliği fiyatı belirleyen asıl unsurlardır.
Kürtaj Ne kadar Sürer?
Kürtaj prosedürü gebeliğin haftası ile irtibatlı olmakla beraber aşağı yukarı 5-10 dakika arasında süren bir prosedürdür. Gebelik haftası arttıkça zaman naturel olarak uzamaktadır.
Sedasyon anestezi ile kürtaj prosedürü uygulanan hastalarda hastanın alacağı hafif doz anestezi ve prosedür ardından istirahat zamanı göz önüne alınmalıdır. Bu tür anestezi ile kürtaj uygulanan hastalarda prosedür zamanı aynıdır fakat işlemden sonra 15-20 dk’lık bir istirahat süreside süreye eklenmelidir.
Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi ve Yapması Gerekenler
Kürtaj operasyon kabul edilmez fakat cerrahi müdahale olarak kabul edilmesi gereken bir prosedürdür. Konusunda erbap ve deneyimli şahıslar yönünden sterilite kurallarına uyulduğunda riski yok denecek kadar azdır.
Kürtaj olmaya gelirken sedasyon tarzı anestezi uygulanacak hastaların kesinlikle, 4-6 saat öncesinden yeme ve içmesi bırakması gerekmektedir. Sigara kullanan şahıslar işlemden evvela 4-6 saat sigara içmemelidir. İşlemin uygulanacağı merkeze gelirken tercihen beraberinde yardımcı olacak bir yakını ile gelmek elverişli olur.
İşlemden evvela kan uyuşmazlığı yönünden kan grubu bilgisi gerekmektedir. Son olarak kan sulandırıcı kullanıyorsa işlemden evvela ilacın alınmaması önerilir.
Kürtaj ardından neler yapılmalı? nelere dikkat edilmeli?
Kürtaj işleminden 1-2 saat sonra normal yeme içime yapılabilir. Aynı gün çok bulantı yapan besinlerde ırak durmakta yarar var.
İşlem sedasyon anestezi ile yapıldır şayet 6-8 saat vasıta kullanmak gibi dikkat gerektiren aktviteler yapılmamalı.
Doktorun verdiği ilaçlar (antibiyotik ağ kesici vs.) kusursuz kullanılmalı, varsa kan uyuşmazlığı iğnesi kürtaj prosedürü izleyen ilk 72 saat içerisinde yapılmalı.
İlk 1 hafta 10 gün adet ağrısı gibi sızı ve çok çok olmamakla beraber bir oran kanama tespit edilen bir durumdur.
Çok çok kanama veya sızı varsa prosedür uygulanan merkeze ulaşmak elverişli olur.
Kürtaj prosedürü ardından hiç kanama olmama olağandışı bir vaziyet değildir, endişenlemeyi gerektirmez.
İşlemden aşağı yukarı 2 hafta sonra kontrole gitmek lazım olur.
Cinsel bağlantı kürtaj prosedürünü takip eden ilk 2 hafta önerilmez.
Kürtaj ardından tıpkı gün ayakta duş alınabilir fakat küvet, jakuzi, havuz tüketimi için 2 hafta beklemek lazım olur.
İşlem uygulanan günün ertesi gün bayan işe gidebilir.
Antibiyotik tüketimi süresince alkol alınması önerilmemektedir.
Kürtaj takip eden 4-6 hafta ardından ilk adet kanaması olur, bazılarında eksilme olur, beklenilen bir durumdur.
Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi ?
Düşük yani abortus hamilelik materyalini kendliğinden beden yönünden atılması demektir. Tam yahut kısmi olur.
Tam düşükte (komplet abortus) döl yatağı içerisinde hamilelik dokunun bir alanı kalır. Bu artan doku kendi kendine 1-2 gün içerisinde düşmez şayet kürtaj prosedürü lazım olur. Çünkü artan doku yeni bir döl yatağı iç zarı gelişiminin engelleyeceği gibi döl yatağı içerisinde enfeksiyona maruz kanamalr ve yapışıklıklarda yol açabilir.
Kürtajın Riskleri Nelerdir ?
Deneyimli ve bilgi sahibi şahıslar yönünden doğru teknik kullanılarak (vaku aspirasyon) uygulanan kürtajın risk nerdeyse yok denecek kadar azdır fakat yinede cerrahi bir prosedür olmasından birtakım risklerden konuşmak elverişli olur.
Rahim içerisinde enfeksiyon gelişimi,
Rahim delinmesi,
Parça kalması,
Kanama,
Fazla kazınmaya tabi döl yatağı içerisinde yapışıklıklar (asherman sendromu),
Gebeliğin alınamaması,
Anesteziye tabi komplikasyonlar.
Bunların nerdeyse tamamı önlenebilir komplikasyonlardır. Steril ortama uyulduğu takdirde, her hastaya değişik kanül kullanıldığında, prosedür evveli sırasında ve ardından ultrason ile döl yatağı içi değerlendirildiğinde, prosedür ardından elverişli antibiyotik kullanıldığında bu problemler ile karşılaşma ihtimalimiz yok denecek kadar azdır.
Devlet Hastanesinde Kürtaj
18 yaşını geçen ve gebeliği 10 haftanın altında olan her bayanın gebeliğini sonlandırma kanuni hakkı vardır. Bekar bayanlarda partnerin izni lüzumlu değilken başı bağlı bayanlarda kürtaj prosedürü evveli eşinin onayı gerekmektedir. Devlet hastanesinde de, hususi kliniklerde olduğu gibi tıpkı prosedür tıpkı prosedürler kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj Nedenleri
Kürtaj sözcüğünün manası kürete etmek kazımak manasına gelir. Esnasında işlemin tekniğini izah eden bir terimdir. Gebelik sonlandırılması bu usul ile yapıldığı için sık sık bu anlamda kullanıla gelmektedir. Ancak kürtaj prosedürü ara sıra gebeliğin olmadığı hallerde dahi müracat edilen bir teknik uygulamadır.
Şöyle ki adet düzensizliği, olağandışı vajinal kanama yaşam sürdüren kadınlar, döl yatağı kalınlığı tespit edilen menepoz evveli ve ardından akdınlarda döl yatağı içinden biyopsi yapıp teşhis koymak hedefi ile veya çok yoğun kanamaları olan bayanlarda ekstrem çoğalmış döl yatağı iç zarı tabakasının çıkartmak ve kanamayı durdurmak için tedavi hedefiyle kürtaj tekniği tüketimi epey yaygındır.
BU SAYFA BİLGİLELENDİRME SAYFASIDIR
Bu sayfada bulunan veriler hiç bir tıbbi işleme yahut evde programa destek oluşturmaz. Kadın doğum ve jinekolojik konularda brifing gayeli şahsi blog niteliğinde, reklam/tanıtım hedefi gütmeyen, ticari kalitede olmayan bir internet sitesidir.