Kürtajın Tüm Riskleri Nedir?
“Kürtaj nedir? Kürtaj prosedürü evveli neler uygulanmaktadır? Kürtaj nasıl yapılır? Kürtajın riskleri nelerdir? Kürtaj ardından nelere alaka göstermek gerekir?”
Kürtaj nedir?
Rahim içerisine yerleşmiş olan gebeliğin kendi arzunuz yahut tıbbı mecburilik sebebiyle, hususi yollarla sonlandırılmasıdır. Kürtaj; hamilelik sonlandırma dışında biyopsi ve tedavi gayeli dahi uygulanabilir.
Kürtaj Hangi Amaçlarla Yapılır?
1. Gebelik Sonlandırılması (Tıbbı Zorunluluk, İstenmeyen Gebelik)
*İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için uygulanmaktadır.
*10 haftalık gebeliklere kadar hamilenin arzusuna göre kürtaj prosedürü gerçekleştirilir.
*Gebe ergin ve bekar şayet kendi onayı yeterli olacaktır. Evli şayet eşinin de onayı gereklidir.
*Kürtaj bir doğum denetim tekniği değildir.
2. Fraksiyonel Kürtaj çok şiddetli ve uzun süren kanamalarda ve bilhassa 40 yaş üzeri bayanlarda, patolojik nedeni tespit etmek ve kanamayı durduracak tedaviyi seçmek namına kürtaj prosedürü yapılır.
3. Endometriyal Dating Kısırlık teşhisinden yumurtlama olup olmadığını öğrenmek için tanenin 21.günü döl yatağı içerisinden ufak azıcık alınarak progesteron hormonunun döl yatağı içine tesiri araştırılır.
4. Rest Kürtaj Kendiliğinden olan düşüğün yahut kürtajdan sonra artan parçaların temizlenmesi için uygulanan işlemdir.
Kürtaj Müdahalesi Öncesi Değerlendirme Nasıl Yapılır?
*Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzmanına başvurularak hamileliğin süreci belirlenir.
*Gebelik ultrasonografi ile kesinleştirilir.
*Kürtaj Müdahalesine mani ve tehlike oluşturabilecek rastgele bir sıhhat problemi olmadığının belirlenmesi yapılır.
Kürtaj İşlemi Öncesi Neler Yapılmaktadır?
*Kürtaj umumi anestezi yahut yerel anestezi ile yapılır. Daha evvela doğum yapmamış yahut sezeryanla doğum yapmış hastalarda umumi anestezi tercih edilir.
*Lokal anestezi ile döl yatağı ağzının her iki yönüne bayıltıcı ilaç enjekte edilir. Vakum sırasında sızı ve rahatsızlık duygusal duyulabilir.
*Kürtajın psikolojik tesiri hesaba katıldığında umumi anestezi tercih edilmelidir. Anestezi prosedürü Anestezi eksperi yönünden uygulanmalıdır.
*Kürtaj prosedürü evveli 6 saatlik açlık ve susuzluk istenmektedir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
*Günümüzde vakum aspirasyon tekniği ile kürtaj uygulanmaktadır. Bu teknikte sarfedilen aspirasyon vakum sistemi karmen kanülü olarak isimlendirilir. Kullanılan plastik uçlar tek kullanımlıkdır yineleme kullanılamaz.
*Rahim ağzının görünebilmesi için vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina ve döl yatağı ağzı hususi bir solüsyonla silinir. Rahim tek dişli adı verilen bir aletle çekilerek düz duruma getirilir.
*Buji adı verilen aletle, hamilelik haftasının büyüklüğüne göre döl yatağı ağzı genişletilir. Daha evvela doğum yapmış ve hamilelik haftası ufak hamilelerde bu dilatasyon ara sıra lüzumlu olmamaktadır.
*Dilatasyon (Rahim Ağzı Genişletilmesi) ardından steril olan ve hususi boyutlarda olan plastik kanüller ile döl yatağı ağzından girilerek döl yatağı boşluğuna ulaştırılır. Kanülün ucu hususi olarak üretilmiş vakum yaratan özek enjektöre monte edilir. Enjektör basınç oluşturarak döl yatağı içindeki maddeyi emerek temizler. Bu usul ile eski keskin metal küretler ile uygulanan müdahelerin negatif neticeler en üye indirilmiştir.
*Rahim içi temizlendikten sonra tek dişli çıkartılır. Çıktığı yerdeki kanama gazlı bez ile tamponlanarak kanama durdurulur. Vajina steril solüsyonla temizlenerek spekulum çıkartılır.
*Hasta kaldırılmadan, döl yatağı içinde parça kalıp kalmadığının anlaşılması için ultrasonografi ile denetim edilir.
*Anestezi ardından ağrılarının en üye indirilmesi için ağrıkesici iğne vurulur.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
*Antibiyotik, ağrıkesici ve lüzumlu görülürse kanama azaltıcı ilaçlar verilerek taburcu olunur.
*Kürtajdan 1 hafta ardından ultrasonografi ile döl yatağı denetim edilir.
*Kürtaj ardından genellikle 2-3 gün adet kanamasına benzeyen kanamalar görülebilir. Kanama olmaması dahi normaldir. Adet sancına benzeyen ağrılar ortaya gelebilir.
*Kürtaj ardından adet kanaması işlemden sonra 4-6 hafta içinde olmaktadır. Kürtaj ardından adet gecikmeleri yaşanabilir.
*Kürtaj ardından 40 günden uzun süren adet kanaması yokluğunda doktora başvurulmalıdır.
*Kürtaj ardından enfeksiyonunu önlemek için 2-3 hafta süresince havuz, deniz ve küvette banyo yasaktır. Ayakta ılık duş alınmalıdır.
*Kürtaj ardından seks 2-3 hafta süresince tavsiye edilmez.